• Търсене

  • Избери Превод


1 Летописи 12

1 Ето онези, които дойдоха при Давид в Сиклаг, докато още се затваряше, за да се крие от Саул, Кисовия син; те бяха от силните мъже, които му помагаха във война.

Те бяха въоръжени с лъкове и можеха да си служат и с дясната, и с лявата ръка за хвърляне на камъни с прашка и за стреляне с лък, и бяха от Сауловите братя, от Вениамин.

Началникът беше Ахиезер, после Йоас, синове на гаваатеца Сама; Езиил и Филет, Азмаветови синове; Вераха, анатотецът Ииуй,

гаваонецът Исмайя, силен между тридесетте и над тридесетте; Йеремия, Яазаил, Йоанан, гедиротецът Йозавад,

Елузай, Еримот, Ваалия, Семария, аруфецът Сафатия,

Елкана, Есия, Азареил, Йозер и Ясовеам, Кореевите синове;

и Йоил и Зевадия, синове на Ероам от Гедор.

А някои от Гадовите синове се отделиха и дойдоха при Давид в канарата в пустинята, мъже силни и храбри, обучени за бой, които знаеха да употребяват щит и копие, чиито лица бяха като на лъв и които бяха бързи като сърните по хълмовете.

Те бяха: Езер, първият; Авдий, вторият; Елиав, третият;

10 Мисмана, четвъртият; Йеремия, петият;

11 Атай, шестият; Елиил, седмият;

12 Йоанан, осмият; Елзавад, деветият;

13 Йеремия, десетият; и Махванай, единадесетият.

14 Тези от Гадовите синове бяха военачалници; който беше най-долен между тях, беше над сто войници, а който беше най-горен, беше над хиляда.

15 Тези бяха, които преминаха Йордан в първия месец, когато реката заливаше всичките си брегове, и разгониха всички жители на долините към изток и към запад.

16 Също и от Вениаминовите синове и Юдовите синове дойдоха при Давид в канарата.

17 А Давид излезе да ги посрещне и им проговори: Ако идвате при мене с мир, за да ми помогнете, сърцето ми ще се привърже към вас; но ако сте дошли, за да ме предадете на неприятелите ми, след като няма насилие в ръцете ми, Бог на бащите ни нека види и нека изобличи това.

18 Тогава върху Амасий, главния между началниците, дойде дух и той каза: Твои сме, Давиде, и на твоя страна, Есеев сине! Мир, мир на тебе! Мир и на помощниците ти! Защото твоят Бог ти помага. Тогава Давид ги прие и ги постави началници на дружината си.

19 И от Манасия се присъединиха някои към Давид, когато той дойде с филистимците на бой против Саул; обаче не им помогнаха, защото филистимските управители, като се посъветваха, го върнаха, понеже казваха: Той ще премине към господаря си Саул с опасност за главите ни.

20 А когато Давид се връщаше в Сиклаг, от Манасия към него се присъединиха: Адна, Йозавад, Едиил, Михаил, Йозавад, Елиу и Силатай, военачалници на Манасиевите хиляди.

21 Те помогнаха на Давид против разбойниците, защото те всички бяха силни и храбри; и станаха военачалници.

22 Защото от ден на ден мъже прииждаха при Давид, за да му помагат, докато стана голяма войска, като войска Божия.

23 Ето броя на въоръжените за бой началници, които дойдоха при Давид в Хеврон, за да му възвърнат Сауловото царство според Господнето слово:

24 от Юдовите синове – шест хиляди и осемстотин щитоносци и копиеносци, въоръжени за бой;

25 от Симеоновите синове – седем хиляди и сто души, силни и храбри за бой;

26 от Левиевите синове – четири хиляди и шестстотин души;

27 а Йодай беше началник на Аароновите синове; с него бяха три хиляди и седемстотин души,

28 и Садок, силен и храбър младеж, и от бащиния му дом двадесет и двама началници;

29 а от Вениаминовите синове, Сауловите братя – три хиляди души; защото дотогава по-голямата част от тях бяха поддържали Сауловия дом;

30 от Ефремовите синове – двадесет хиляди и осемстотин души, силни и храбри, именити мъже от бащиния си дом;

31 от половината Манасиево племе – осемнадесет хиляди души, които се определиха по име да дойдат и направят Давид цар;

32 от Исахаровите синове – мъже, които разбираха времената и знаеха как трябва да постъпва Израил, с двеста техни началници и всичките им братя, които действаха под тяхна заповед;

33 от Завулон – петдесет хиляди души, които можеха да излизат с войската, да я поставят в строй с всякакви военни оръжия и да управляват сражението, с непоколебимо сърце;

34 от Нефталим – хиляда началници и с тях тридесет и седем хиляди щитоносци и копиеносци;

35 от Дановите синове – двадесет и осем хиляди и шестстотин мъже, които можеха да се строят за бой;

36 от Асир – четиридесет хиляди души, които можеха да излизат с войската, да я поставят в строй;

37 а оттатък Йордан, от Рувимовите синове, от Гадовите синове и от половината племе на Манасия – сто и двадесет хиляди души с всякакви военни оръжия за бой.

38 Всички тези военни мъже, нареждани в строй, дойдоха с цяло сърце в Хеврон, за да направят Давид цар над целия Израил; така и всички други в Израил бяха с едно сърце да направят Давид цар.

39 И бяха там с Давид три дни и ядяха и пиеха, защото братята им бяха приготвили за тях.

40 Освен това и онези, които бяха близо до тях, чак до Исахар, Завулон и Нефталим, им донесоха храна с осли, камили, мулета и волове – храни от брашно, нанизи смокини, сухо грозде, вино, дървено масло, говеда и изобилно овце; защото беше веселие в Израил.


Библия, ревизирано издание (BPB)

Copyright by © Българско библейско дружество 2015. Използвани с разрешение.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *