• Търсене

  • Избери Превод


4 Царе 14

Царуване на юдейския цар Амасия

1 Във втората година на Израелевия цар Йоас, Йоахазовия син, се възцари Амасия, син на Юдейския цар Йоас.

Той беше на възраст двадесет и пет години, когато се възцари, и царува̀ двадесет и девет години в Йерусалим. Името на майка му беше Йоадана от Йерусалим.

Той вършѝ това, което беше праведно пред Господа, но не като баща си Давид; той постъпваше, съвсем както беше постъпвал баща му Йоас.

Обаче високите места не бяха премахнати; народът жертваше и кадеше по високите места.

И щом царството се закрепи в ръката му, Амасия умъртви слугите си, които бяха убили баща му, царя.

Но синовете на убийците не умъртви според писаното в книгата на Моисеевия закон, където Господ заповядва: Бащите да не се умъртвяват заради синовете, нито синовете да се умъртвяват заради бащите, а всеки да се умъртвява за собствения му грях.

Той изби десет души от Едом в долината на солта и като превзе град Села с бой, го нарече Йоктеил, както се казва и до днес.

Тогава Амасия прати хора до Израилевия цар Йоас, син на Йоахаз, Ииуевия син, да кажат: Ела да се срещнем един друг в лице.

А Израилевият цар Йоас прати до Юдейския цар Амасия да кажат: Ливанският трън пратил до ливанския кедър да кажат: Дай дъщеря си на сина ми за жена. Но един звяр, който бил в Ливан, минал и стъпкал тръна.

10 Ти наистина порази Едом и сърцето ти се надигна; радвай се на славата си и си седи у дома; защо сега да си навредим, за да паднеш, ти и Юдея с тебе?

11 Но Амасия не послуша. И така, Израилевият цар Йоас отиде и се срещнаха един с друг в лице, той и Юдейският цар Амасия, във Ветсемес, който принадлежи на Юдея.

12 И Юдея беше поразена пред Израил; и всеки побегна в шатъра си.

13 Израилевият цар Йоас хвана във Ветсемес Юдейския цар Амасия, син на Йоас, Охозиевия син; и дойде в Йерусалим и събори четиристотин лакти от Йерусалимската стена, от Ефремовата порта до портата на ъгъла.

14 И като взе всичкото злато и сребро и всички съдове, които се намираха в Господния дом и в съкровищата на царската къща, също и заложници, Йоас се върна в Самария.

15 (А останалите дела, които извърши Йоас и подвизите му, и как воюва̀ с Юдейския цар Амасия, са записани в Книгата на летописите на Израилевите царе.

16 И Йоас заспа с бащите си и беше погребан в Самария с Израилевите царе; и вместо него се възцари синът му Еровоам.)

17 След смъртта на Израилевия цар Йоас, Йоахазовия син, Юдейският цар Амасия, Йоасовият син, живя петнадесет години.

18 А останалите дела на Амасия са записани в Книгата на летописите на Юдейските царе.

19 И понеже направиха заговор против него в Йерусалим, той побегна в Лахис; но пратиха хора след него в Лахис и там го убиха.

20 Докараха го на коне и беше погребан в Йерусалим с бащите си в Давидовия град.

21 Тогава целият Юдейски народ взе Азария[1], който беше на възраст шестнадесет години, и го направиха цар на мястото на баща му Амасия.

22 Той съгради Елат и го върна на Юдея, след като баща му, царят, заспа с бащите си.

Царуване на израилския цар Еровоам

23 В петнадесетата година на Юдейския цар Амасия, син на Йоас, в Самария се възцари Еровоам, син на Израилевия цар Йоас, и царув а̀ четиридесет и една години.

24 Той вършѝ зло пред Господа; не се отказа от нито един от греховете на Еровоам, Наватовия син, с които предизвика Израил да греши.

25 Той възстанови границата на Израил от прохода на Емат до полското море според словото, което Господ, Израилевият Бог, говорѝ чрез слугата Си Йона, Аматиевия син, пророка, който беше от Гетефер.

26 Защото Господ видя, че притеснението на Израил беше много горчиво, понеже нямаше нито малолетен, нито пълнолетен[2], който да помогне на Израил.

27 Господ не поиска да изличи под небето името на Израил, а го избави чрез ръката на Еровоам, Йоасовия син.

28 А останалите дела на Еровоам и всичко, което извърши, и подвизите му, как воюва̀ и как възвърна на Израил Дамаск и Емат, които бяха подчинени на Юдея, са записани в Книгата на летописите на Израилевите царе.

29 И Еровоам заспа с бащите си, Израилевите царе; и вместо него се възцари синът му Захария.

Бележки:

  1. 14:21 В гл. 15:13 и 2 Лет. 26:1 – Озия.
  2. 14:26 От евр. нито затворен, нито свободен.

Библия, ревизирано издание (BPB)

Copyright by © Българско библейско дружество 2015. Използвани с разрешение.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *