• Търсене

  • Избери Превод


4 Царе 24

1 В неговите дни излезе вавилонският цар Навуходоносор; и Йоаким му стана подчинен за три години; после се отметна и въстана против него.

Но Господ прати против него халдейските чети, сирийските чети, моавските чети и четите на амонците; прати ги против Юдея, за да я съкрушат, според словото, което Господ говорѝ чрез слугите Си, пророците.

Наистина по заповед от Господа се случи това на Юдея, за да я отхвърли от лицето Си поради греховете на Манасия, според всичко, което беше извършил,

а още поради невинната кръв, която беше пролял, като напълни Йерусалим с невинна кръв, така че Господ отказа да му прости.

А останалите дела на Йоаким и всичко, което извърши, са записани в Книгата на летописите на Юдейските царе.

И Йоаким заспа с бащите си; и вместо него се възцари синът му Йоахин.

А египетският цар не излезе вече от земята си, защото вавилонският цар беше превзел всичко, което принадлежеше на египетския цар – от египетската река до реката Ефрат.

Царуване на Йоахин. Второ превземане на Йерусалим от Навуходоносор

Йоахин[1] беше на възраст осемнадесет години, когато се възцари, и царува̀ три месеца в Йерусалим; името на майка му беше Неуста, дъщеря на Елнатан от Йерусалим.

Той вършѝ зло пред Господа, точно както беше направил баща му.

10 В онова време слугите на вавилонския цар Навуходоносор излязоха против Йерусалим и обсадиха града.

11 И докато слугите му го обсаждаха, вавилонският цар Навуходоносор дойде до града;

12 а Юдейският цар Йоахин излезе към вавилонския цар – той, майка му, слугите му, началниците му и евнусите му. Вавилонският цар го залови в осмата година на царуването си.

13 И той отнесе оттам всички съкровища на Господния дом и съкровищата на царската къща и съсече всички златни вещи в Господния храм, които Израилевият цар Соломон беше направил, както Господ беше казал.

14 И пресели целия Йерусалим, всички първенци и храбри мъже, десет хиляди пленници, и всички дърводелци и ковачи; остана само по-бедната част от народа на земята.

15 Навуходоносор пресели Йоахин във Вавилон и заведе като пленници от Йерусалим във Вавилон майката на царя, жените на царя, евнусите на царя и първенците от земята.

16 Всички юнаци – седем хиляди души, и дърводелците, и ковачите – хиляда души, всичките храбри войници, – тях вавилонският цар заведе пленници във Вавилон.

17 Вавилонският цар постави чичо му Матания за цар вместо него, като промени името му на Седекия.

Царуване на Седекия

18 Седекия беше на възраст двадесет и една години, когато се възцари, и царува̀ единадесет години в Йерусалим; името на майка му беше Амитала, дъщеря на Йеремия от Ливна.

19 Той вършѝ зло пред Господа, съвсем както беше направил Йоаким.

20 Защото от гнева на Господа, който пламна против Йерусалим и Юдея, докато ги отхвърли от лицето Си, стана, че Седекия въстана против вавилонския цар.

Бележки:

  1. 24:8 В 1 Лет. 3:16 и Йер. 24:1 – Йехония.

Библия, ревизирано издание (BPB)

Copyright by © Българско библейско дружество 2015. Използвани с разрешение.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *