• Търсене

  • Избери Превод


Галатяни 5

Християнската свобода

1 И тъй, отстоявайте свободата, която Христос ни дари, и не се подлагайте отново под робско иго. Ето аз, Павел, ви казвам: ако се обрежете, Христос с нищо няма да ви бъде полезен. И пак напомням на всеки човек, който се обреже: той е длъжен да изпълни целия закон. Вие, които искате да се оправдаете чрез закона, се отметнахте от Христос, отпаднахте от благодатта, а ние се надяваме и очакваме чрез Духа оправдаване заради вярата си. Защото за последователите на Иисус Христос нито обрязването има сила, нито необрязването, а вярата, която действа чрез любов.

Вие бяхте на прав път. Кой ви накара да не се покорявате на истината? Този, който ви разубеждава, не е Онзи, Който ви призовава. Малко квас заквасва цялото тесто. 10 Аз имам вяра във вас чрез Господа, че няма да се подведете. И онзи, който ви смущава – който и да е той, – ще понесе присъда. 11 А за какво още ме преследват, братя, ако аз и сега проповядвам обрязване? Тогава би отпаднало негодуванието[1] заради кръста. 12 Да бяха се скопили онези, които ви заблуждават!

Плодът на Духа и делата на плътта

13 Към свобода сте призовани вие, братя. Само че свободата да не става повод за угода на плътта, а с любов служете един на друг. 14 Защото целият закон се изпълнява в едно изречение: „Обичай ближния си като самия себе си.“ 15 Ако пък един друг се хапете и се ядете, пазете се да не би един друг да се изтребите.

16 Затова казвам: живейте според изискванията на Духа и няма да изпълнявате прищевките на плътта. 17 Защото плътта желае противното на Духа, а Духът – противното на плътта. Те се противят един на друг, за да не правите онова, което бихте пожелали. 18 Ако живеете според Духа, вие не сте под закона. 19 Делата на плътта са известни. Те са: прелюбодейство[2], блудство, нечистота, разпътство, 20 идолослужение, магии, вражди, свади, ревност, гняв, разпри, разногласия, разцепления, 21 завист, убийства[3], пиянство, оргии и други подобни. Казвал съм ви и пак ви казвам: които вършат това, няма да наследят Божието царство. 22 А плодът на Духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, 23 кротост, въздържание. Против такива няма закон. 24 Онези, които са Христови последователи, са разпънали плътта си заедно с нейните страсти и похоти. 25 Ако живеем според Духа, според Духа сме длъжни и да постъпваме. 26 Да не се стремим към преходна слава, да не се дразним един друг и да не си завиждаме.

Бележки:

  1. 5:11 Букв. съблазън.
  2. 5:19 В някои ръкописи липсва: „прелюбодейство“.
  3. 5:21 В някои ръкописи липсва: „убийства“.


Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (НП)

© Българско библейско дружество 2013

Аудио запис на Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги)

© Българско библейско дружество 2013

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1078. genesis

Strong's Concordance
genesis: origin, birth

Original Word: γένεσις, εως, ἡ
Part of Speech: Noun, Feminine
Transliteration: genesis
Phonetic Spelling: (ghen'-es-is)
Definition: origin, birth
Usage: birth, lineage, descent.