Амон

I. Четиринадесетият цар на Юда; син на Манасия; възцарява се през 642г. преди Р.Х., на 22години и царува само две години в Ерусалим. Той върши зло пред Господа, както баща му Манасия, чрез оставянето на Йехова и покланянето на идолите. Слугите му правят заговор против него и го убиват в дома му, но народа избива всичките съзаклятници и провъзгласява сина му Йосия за цар. Той е погребан в градината на Оза – 4Цар. 21:18-26; 2Лет. 33:21-25.

II. Египетски град, наричан още Но Амон или Но. Еврейското име на града е собствено Но Амон, т. е. мястото или жилището на бога Амон – Н-м 3:8. Подобно е гръцкото му име Диосполис, град на Юпитер-Амон. В Езекил – Ез. 30:14-16, и в Еремия – Ер. 46:25, се нарича просто Но. Това име явно обозначава град Тиви, древната и прочута столица на Горен Египет.

Големите развалини на храмовете на Луксор и Карнак и до днес показват величието и великолепието, с които поклонението на Юпитер-Амон. е било извършвано. Развалините на древния град Тиви учудват днешните пътешественици със своята големина и със своето печално и уединено величие. Те са покрити със стари йероглифи и исторически извайки, от които една част се предполага, че изобразяват подвизите на Сисак против Ерусалим в петата година от царуването на Ровоам – 3Цар. 14:25. Виж Сисак.