Храна

В старите времена, хората са се хранили само с произведенията на своята си земя. Палестина е давала изобилно и животинска и растителна храна; но на изток растителната храна, се е употребявала повече от животинската. Там хлябът е главната храна, а другите храни са боб, леща, лук, грозде, дървено масло, мед, козе и краве мляко. С тези храни са се хранили в старо време и евреите – Бит. 25:29-34; 4Цар. 4:38-41. Рибата е била обикновената храна в местата, където е успявало риболовството, и много се е употребявала в Египет, там където са ставали и краставици, дини, прас и чеснов лук – Чис. 11:5. И днес още египтяните употребяват тази храна.

Старите, винаги са употребявали месни гозби на пиршества, и в такива случаи гостоприемните патриарси заколвали агне от стадото или теле от говедата – Бит. 18:7; Лк. 15:23. Богатите, са яли месо по-често, и на тях е било угодно да ядат тлъсти и угоени агнета, ярета и юнци – 1Цар. 16:20; Ис. 1:11, 11:6; Мал. 4:2. Сиромасите са яли скакалци, понякога сушени, а друг път печени.

Водата е била най-ранното и най-общо питие. Опивателно вино, се е употребявало още от най-старите времена – Бит. 9:20, 14:18, 40:1. Финиково вино, и други някои пития, са били познати на старите – Рут. 2:14; Мт. 27:48.

1078. genesis

Strong's Concordance
genesis: origin, birth

Original Word: γένεσις, εως, ἡ
Part of Speech: Noun, Feminine
Transliteration: genesis
Phonetic Spelling: (ghen'-es-is)
Definition: origin, birth
Usage: birth, lineage, descent.