• Търсене

  • Избери Превод


1 Коринтяни 16

1 А относно парите, събирани в помощ на светиите (Божиите хора): направете същото, каквото наредих на църквите в Галатия да правят. На първия ден от всяка седмица (неделя) нека всеки от вас да заделя нещо според прихода си, за да не се събират пари, когато дойда. А когато пристигна, ще изпратя онези, които сте одобрили (упълномощили), с препоръчителни писма да занесат вашия дар в Йерусалим. А ако е добре и аз да отида с тях, те ще ме придружат.

След като мина през Македония, ще ви посетя, защото имам намерение (само) да мина през Македония. Но може да се случи да остана с вас (известно време), може дори да прекарам зимата при вас, за да ми помогнете за моето пътуване. Не искам да ви посетя, като само минавам, а се надявам по-късно да остана при вас известно време, ако позволи Господ. Ще остана в Ефес (обаче) до Петдесятница, защото пред мен се отвори широка врата, която ми дава възможност за успешна (плодотворна) работа, но има и много противници (които ми се противопоставят).

10 Когато Тимотей пристигне, постарайте се да не се притеснява от нищо, докато е сред вас, защото и той като мен върши Господната работа. 11 Затова (внимавайте) никой да не го презира (гледа надменно, отвисоко), а му помогнете да продължи пътуването си с мир и спокойствие, за да дойде при мен, защото го очаквам (да пристигне) с другите братя.

12 Колкото за нашия брат Аполос, аз настойчиво го насърчих да ви посети с другите братя, но той твърдо беше решил да не идва сега (при вас). Ще дойде, когато може.

13 Бъдете нащрек (бдителни)! Стойте твърдо (непоколебимо) във вашата вяра (учението и следването на Христос). Бъдете смели и силни! 14 Всичко, което правите, го правете с любов (безкористна грижа за другия).

15 Вие знаете дома на Стефан и че те бяха първите покръстени (които повярваха) в Ахая (по-голямата част от Гърция), и как се посветиха на службата на светиите (Божиите хора, повярвалите). 16 Увещавам ви (моля ви настойчиво), братя (и сестри), да издигате (почитате) такива водачи и да им се подчинявате, както и на всеки, който се присъединява към делото и служи на Господа. 17 Щастлив съм, че Стефан, Фортунат и Ахаик са при мен, защото те запълниха (празнината от) вашето отсъствие. 18 Понеже те успокоиха (ободриха) духа ми, както и вашия. Признавайте (почитайте) такива хора.

19 Църквите в Азия ви изпращат поздрави. Акила и Прискила, заедно с църквата (която се събира) в техния дом, ви изпращат техните сърдечни поздрави в Господа. 20 Всички братя ви поздравяват. Поздравете се един друг със свята целувка.

21 Аз, Павел, (добавям този последен) поздрав с моята собствена ръка. 22 Ако някой не обича Господа, да бъде анатема (проклет, отхвърлен от църквата)! Господи, ела (Мараната)! 23 Благодатта (благоволението и духовното благословение) на нашия Господ Исус да бъде с вас. 24 Моята любов (безкористна загриженост) да бъде с всички вас в Христос Исус.


Нов Завет, разширен превод (РП)

© Фондация „Съживление“ 2019

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *