• Търсене

  • Избери Превод


Ефесяни 5

Затова подражавайте на Бога (следвайте Неговия пример) като обичани деца. И ходете (живейте) с любов, както Христос ни обикна и предаде Себе си за нас като жертвоприношение пред Бога, което е сладък аромат (угодно е на Бога).

А блудство (сексуален порок), всякаква нечистота или алчност дори да не се споменават между вас (дори и да не си ги помисляте), както е подобаващо (правилно) сред светии (отделените за Бога хора), нито говорете безсрамни, празни и лекомислени (неприлични) думи, а вместо това благодарете (на Бога). Понеже, бъдете уверени в това, никой човек, който живее в сексуален порок или нечистота, или някой, който е алчен – защото това (фактически) е идолопоклонство – няма да има никакво наследство в (няма да влезе в) царството на Христос и на Бога.

Нека никой не ви прелъстява (мами, заблуждава) с празни думи (безпочвени аргументи за тези грехове), защото заради тези неща Божият гняв идва върху бунтовните и непокорни хора (синовете на бунта). Затова не ставайте техни съучастници, защото някога бяхте тъмнина (езичници, непросветени), но сега сте светлина в Господа и следователно ходете (живейте) като деца на Светлината. Защото плодът (резултатът) на Светлината (Духа) е добро, право и истинно. 10 Като разпознавате това, което е угодно на Господа, 11 не участвайте в безплодните дела на тъмнината, а вместо това ги изобличавайте. 12 Защото това, което скришом вършат (непокорните), е срамно дори да се говори. 13 Но когато нещо е разобличено (осветлено) от светлината, то е направено видимо (ясно). А там, където всичко е видимо (ясно), там има светлина. 14 Затова Той казва: „Събуди се, ти, който спиш, и възкръсни от мъртвите, и Христос ще те осветли.“ 15 И така, внимавайте как ходите (живеете) – не като глупави (непросветлени), а като мъдри (разумни, просветени хора), 16 като използвате максимално времето (използвате всяка възможност), защото дните са зли (измамни, кратки). 17 Затова не бъдете неразумни (да ги пилеете), а разпознавайте каква е волята на Господа (какво иска Бог от вас). 18 И не се напивайте с вино, защото това води към разврат (разпуснатост), а се изпълвайте с Духа, 19 като говорите помежду си с псалми, химни и духовни песни, като възхвалявате Господа в сърцата си 20 и като винаги благодарите за всичко на Бога и Бащата в името на (заради) нашия Господ Исус Христос. 21 Покорявайте се един на друг от страхопочитание към Христос (Месията, Помазаника) (Бога, Господа).

22 Жени, покорявайте се на мъжете си като (служба, длъжност) пред Господа, 23 защото мъжът е главата на жената, както Христос е Главата на църквата, като Той е и Спасител на тялото (Си). 24 Както църквата се покорява на Христос, така и жените нека също се покоряват във всичко на мъжете си.

25 Мъже, обичайте жените си, както Христос обикна църквата и предаде Себе Си (на смърт) за нея, 26 за да я освети, като я очисти чрез водно умиване със Словото, 27 и да я представи пред Себе Си (като невяста) в славно великолепие, без петно или бръчка, или някакви подобни неща, а свята и непорочна (като девица). 28 Така мъжете трябва да обичат жените си като своето си тяло. Който обича жена си, себе си обича. 29 Защото никой (нормален) човек никога не е намразил своето си тяло, но го храни и се грижи за него. Така и Христос се грижи за църквата, 30 защото ние сме членове (части) на Неговото тяло (от Неговата плът и от Неговите кости). 31 „Затова мъжът ще остави баща си и майка си и ще се съедини с (ще се привърже към) жена си и двамата ще станат една плът (едно). 32 Тази мистерия (тайна) (на единението на мъжа и жената) е голяма, но аз говоря за Христос и църквата. 33 И така, нека всеки мъж да обича жена си, както (обича) самия себе си, а жената да уважава (почита) мъжа си.


Нов Завет, разширен превод (РП)

© Фондация „Съживление“ 2019

 

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1078. genesis

Strong's Concordance
genesis: origin, birth

Original Word: γένεσις, εως, ἡ
Part of Speech: Noun, Feminine
Transliteration: genesis
Phonetic Spelling: (ghen'-es-is)
Definition: origin, birth
Usage: birth, lineage, descent.