• Търсене

  • Избери Превод


Евреи 13

Продължавайте да се обичате като братя и сестри в Христос (братската любов нека пребъдва). Не забравяйте (пренебрегвайте) гостоприемството, защото така, без да знаят, някои хора са посрещали на гости ангели. Помнете тези, които са в затвора, все едно сте затворени заедно с тях, и тези, които страдат, защото и вие имате тела. Почитайте (уважавайте) брака във всичко (по всякакъв начин) и брачното легло да се пази неопетнено (да няма изневери), защото Бог ще съди (накаже) развратниците и прелюбодейците. Не робувайте на сребролюбието (алчността за пари) и се задоволявайте с това, което имате, защото Бог е казал: „Никак няма да те изоставя! Никак няма да те напусна!“ Затова уверено можем да кажем: „Господ е мой Помощник, няма от какво да се страхувам (притеснявам)! Какво може да ми направи човек?“

Помнете водачите си, които ви учеха на Божието Слово, размишлявайте върху живота и смъртта им и бъдете като тях във вярата. Исус Христос (Месията, Помазаникът) е (винаги) същият (не се променя) вчера, днес и завинаги. Не се оставяйте да бъдете завличани от различни учения, чужди на благовестието, защото е добре да укрепвате сърцата си с благодатта, а не с правила (закони) за храни (чисти и нечисти), които не помогнаха на тези, които ги спазваха (евреите). 10 Ние имаме олтар, от който нямат право да ядат тези, които служат в скинията. 11 Понеже, както първосвещеникът занася кръвта на жертвените животни в светилището като жертва за греховете, а телата на жертвите се изгарят извън стана (лагера), 12 така и Исус страда и умря извън градската порта, за да направи хората святи (отделени за Бога, примирени с Него) чрез Собствената Си кръв. 13 Затова нека излезем при Него извън стана (лагера) и споделим с Него срама, 14 защото нямаме тук постоянен град (дом, родина), а търсим (чакаме) града, който ще дойде.

15 Затова, нека чрез Него непрестанно и винаги да принасяме на Бога жертва на хвала, тоест плодът на устни, които с благодарност изповядват (прославят) Неговото име. 16 Не забравяйте (оставяйте, пренебрегвайте) да вършите добро и да бъдете щедри, като споделяте това, което имате (като помагате на нуждаещите се), защото именно такива жертви са угодни (приятни) на Бога.

17 Слушайте духовните си водачи и им се подчинявайте, защото те бдят за душите ви и ще трябва да отговарят (пред Бога) за вас. Така те ще могат да вършат работата си с радост, а не с болка и въздишане, което няма да е от полза за вас.

18 Продължавайте да се молите за нас, понеже сме уверени, че съвестта ни е чиста, защото винаги се опитваме да постъпваме правилно. 19 Най-настоятелно ви моля да правите това, за да може възможно най-скоро отново да бъда изпратен при вас.

20 А нека Бог на (Който дава) мира (благоденствието, духовното спокойствие), Който възкреси от мъртвите Великия пастир на овцете, нашия Господ Исус Христос, чрез кръвта на вечния завет, 21 да ви усъвършенства (укрепи, снабди) с всичко добро, за да извършите Неговата воля, и нека чрез Исус Христос да направи във вас всичко, което Му е угодно. На Исус Христос (Месията, Помазаника) да бъде славата завинаги. Амин (така да бъде).

22 Призовавам ви, братя (и сестри) търпеливо да изслушате това послание, с което искам да ви насърча (увещая, подтикна), защото ви пиша накратко.

23 Знайте, че нашият брат Тимотей е пуснат на свобода (от затвора) и веднага щом пристигне, ще го взема със себе си и двамата ще дойдем да ви видим. 24 Поздравете всичките си водачи и всички светии (християни). Вярващите (християните) от Италия ви изпращат своите поздрави (също). 25 Благодат (Божието благоволение и духовно благословение) да бъде с всички вас [светии]. [Амин (така да бъде).]


Нов Завет, разширен превод (РП)

© Фондация „Съживление“ 2019


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *