• Търсене

  • Избери Превод


Римляни 16

1 Препоръчвам ви нашата сестра Фива, служителка (дякониса) в църквата в Кенхрея, да я приемете в Господа (радушно), както подобава на светии (Божии хора), и да й помогнете с всичко, от което би имала нужда, защото и тя е помагала на много хора, включително и на мен.

Поздравете Приска и Акила, моите съработници в Христос Исус, които рискуваха живота си за мен. На тях не само аз, но и всички църкви сред езичниците сме им благодарни. Поздравете също църквата (която се събира) в техния дом. Поздравете моя възлюбен Епенет, който беше първи плод (пръв повярвал) в Христос в (област) Азия. Поздравете Мария, която се е трудила толкова много сред вас.Поздравете Андроник и Юний, моите сродници и някога затворници заедно с мен, които са на висока почит (уважавани) сред апостолите. Те (Андроник и Юний) бяха (повярвали) в Христос още преди мен. Поздравете моя скъп в Господа Амплий. Поздравете Урван, нашия съработник в Христос, и моя скъп Стахий. 10 Поздравете одобрения (за верен) в Христос Апелий. Поздравете хората от дома (домакинството) на Аристовул. 11 Поздравете моя роднина Иродион и онези от семейството на Наркис, които са в Господа (са вярващи). 12 Поздравете Трифена и Трифоса, (жени) които работят за Господа. Поздравете моята скъпа Персида, която е работила много в (за) Господа. 13 Поздравете Руф, избрания в Господа, и майка му, (която е) майка и на мен. 14 Поздравете Асинкрит, Флегонт, Ерма, Патровас, Ерм и братята, които са с тях. 15 Поздравете Филолога и Юлия, Нирей и сестра му, и Олимпан, и всички светии, които са с тях. 16 Поздравете се един друг със свята целувка. Всички църкви в Христос (Месията) ви поздравяват.

17 Моля ви, братя (и сестри), да внимавате за тези, които сеят раздори и съблазни (спънки) противно на учението, което сте научили. Отбягвайте ги, 18 защото такива хора не служат на нашия Господ Исус Христос, а на корема си (своите похоти и страсти) и с предразполагащи и ласкателни думи подлъгват сърцата на простодушните (наивните).19 Защото вашето покорство (послушание) е познато на всички, за което се радвам за вас, но искам да сте разумни за (мъдри, разбиращи в дълбочина) доброто, а невинни за (неизкушени, непознаващи) злото.20 А Бог на мира (Който носи духовно спокойствие) скоро ще смаже Сатана под краката ви.

Благодатта на нашия Господ Исус Христос (Месията) да бъде с вас.

21 Тимотей, моят съработник, ви поздравява, а също така Луций, Язон и Сосипатър, моите сродници.

22 Аз, Тертий, който написах (като секретар) това писмо, ви поздравявам в Господа.

23 Поздравява ви и Гай, който е домакин на мен и на цялата църква. Поздравява ви също и Ераст, градският ковчежник, и нашият брат Кварт.[24 Благодатта на нашия Господ Исус Христос (Месията) да бъде с всички вас. Амин. (така да бъде).]

25 А на Този, Който е способен да ви укрепи във вярата според моето благовестие и проповедта (за) Исус Христос (Месията), според откриването на тайната (за плана на изкупление), която е била скрита (досега) от вечни времена, 26 а сега е разкрита и чрез пророческите Писания според заповедта на вечния Бог е станала позната на всички народи, 27 на единствения (единия) мъдър Бог да бъде слава за вечни времена чрез Исус Христос (Помазаника)! Амин (така да бъде).


Нов Завет, разширен превод (РП)

© Фондация „Съживление“ 2019

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *