• Търсене

  • Избери Превод


Ездра 1

ВРЪЩАНЕ ОТ ВАВИЛОНСКИЯ ПЛЕН В ОБЕТОВАНАТА ЗЕМЯ

Персийският цар Кир освобождава евреите

1 В първата година на персийския цар Кир, за да се изпълни Господнето слово, изговорено чрез устата на Йеремия, Господ подбуди духа на персийския цар Кир и той прогласи по цялото си царство, още и писмено обяви:

Така казва персийският цар Кир: Небесният Бог Йехова ми е дал всички царства на света; и Той ми е заръчал да Му построя дом в Йерусалим, който е в Юдея.

И така, който между вас, от целия Негов народ, е наклонен, неговият Бог да бъде с него, нека излезе в Йерусалим, който е в Юдея, и нека построи на Йехова, Израилевия Бог (Той е Бог), дома, който е в Йерусалим.

На всеки, който е оцелял, в каквото и да било място, където е пришълец, нека му помогнат мъжете на онова място със сребро и злато, с имот и добитък, освен това, което доброволно би било принесено за Божия дом, който е в Йерусалим.

Тогава станаха началниците на бащините домове на Юда и Вениамин и свещениците, и левитите, с всички, на които Бог подбуди духа да излязат, за да построят Господния дом, който е в Йерусалим.

И всичките им съседи им помагаха със сребърни вещи, със злато, имот, добитък и скъпоценни неща, освен всичко това, което доброволно беше принасяно.

Цар Кир извади вещите на Господния дом, които Навуходоносор беше донесъл от Йерусалим и сложил в храма на боговете си –

тях извади персийският цар Кир чрез съкровищника Митридат и ги брои на управителя на Юда Сасавасар.

И ето числото им: тридесет златни легена, хиляда сребърни легена, двадесет и девет ножа,

10 тридесет златни блюда, четиристотин и десет сребърни блюда от втори вид и хиляда други съдове.

11 Всички златни и сребърни съдове бяха пет хиляди и четиристотин – всички тях Сасавасар занесе, когато пленниците се върнаха от Вавилон в Йерусалим.


Библия, ревизирано издание (BPB)

Copyright by © Българско библейско дружество 2015. Използвани с разрешение.

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *