• Търсене

  • Избери Превод


Йов 12

Отхвърляне на обвиненията с вяра в провидението на всемогъщия Бог

1 В отговор Йов каза: „Естествено, вие сте само човеци и с вас ще умре мъдростта ви. Имам разум, както и вие; не падам по-долу от вас и у кого не се срещат подобни разсъждения? За присмех станах пред приятеля си аз, който призовавах Бога и на когото Той отговаряше – за присмех е справедливият, безукорният човек. На нещастието – презрение! Така мисли безгрижният. То е подготвено за тези, които се люшкат. Спокойни са шатрите на грабителите и в безопасност са тези, които разгневяват Бога – те в силата на ръцете си виждат своя Бог.

И наистина: попитай животните и ще те научат, попитай хвърчащите птици и ще ти изяснят, или поговори с влечугите и ще те поучат, ще ти кажат и морските риби. Кой от всички тези не знае, че ръката на Господа е сътворила това? 10 В Негова ръка са душата на всичко живо и духът на всяко човешко същество. 11 Нали ухото изпитва думите и нали езикът опитва вкуса на храната? 12 Старците имат мъдрост, дълголетните – разум.

13 Бог има премъдрост и сила, Той притежава съвет и разум. 14 Ето това, което Той разруши, няма да се съгради; затвори ли някого, такъв няма да се освободи. 15 Ето спира водите и всичко изсъхва; пуска ги и земята ще опустошат. 16 Той има сила и премъдрост, в Негова власт са и този, който се заблуждава, и този, който въвежда в заблуда. 17 Той докарва съветниците до безразсъдство и прави съдиите глупави. 18 Той развързва веригите на царе и препасва с препаска бедрата им; 19 свещеници отвежда в плен боси и владетели поваля; 20 отнема езика на ползващите се с доверие и лишава от разум старци; 21 покрива със срам благородни и разслабва пояса на силните; 22 открива изсред тъмата скритото дълбоко и изважда на светло смъртната сянка; 23 увеличава народите и ги изтребва; разпространява народите и ги събира; 24 лишава от ум вождовете на народите по земята и ги оставя да блуждаят там, където няма път: 25 пипнешком ходят те в тъмнина, а не в светлина, и ги оставя да политат като пияни.


Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (НП)

© Българско библейско дружество 2013

Аудио запис на Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги)

© Българско библейско дружество 2013

 


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *